Akárhogy is nézzük, az elmúlt félévben nem nagyon bővült a gyerekek repertoárja az étkezés terén :-( Ami sajnos csak rajtuk múlott....Tulajdonképpen napi kihívás, főleg a nagyobbiknál, hogy mit fog enni egész nap a suliban, ami mondjuk még tápláló is. Ki kellett tehát ötleni egy olyan dolgot ami a legközelebb áll a suliban kapott tízórai-uzsonna felhozatalhoz.
További kritériumok: aránylag kicsi, se nem édes-se nem sós, legyen benne valami rost, de legfőképp első ránézésre guszta, ugyanis itt dől el minden. Ha a gyerek ránéz és az első gondolata egy nagy kérdőjel....akkor azt már vagy én eszem meg, vagy az ember vagy a kutya ;-)
A kakaós kalács jutott eszembe először, de az felszeletelve olyan "nagy", így reboot-olva a gondolatmenetet jutott eszembe a FATÖRZS KIFLI. Egy rövid felmérés otthon; a gyerekek szerint ilyen hülyeséget sosem adnak - bátorkodtam mégis nekifogni a sütésnek.
Mivel kelt tésztáról beszélünk sosem tudom eleget hangsúlyozni, hogy MINDEN HOZZÁVALÓ LEGYEN SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!
A tészta hozzávalói kb.8-10 db kiflihez:
50 dkg finomliszt átszitálva
(vagy 30dkg finomliszt és 20 dkg zabpehelyliszt - AZ ENYÉM ILYEN)
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
8 dkg porcukor (átszitálva)
4 ek olívaolaj (vagy 5 dkg puha vaj)
1 db egész tojás
1 csipet só
2 ek holland kakaópor
kevés víz
+1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- a tejben felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral,
- a lisztet a porcukorral átszitáljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a csipet sót és elkezdjük összedolgozni.
- a felénél elkezdjük hozzáadagolni az olajat,
- szép fényes tésztát kell kapnunk és akkor jó, ha elválik az edény falától.
- kettévesszük a tésztát
- a kakaóport (instant nem jó) épphogy annyi vízzel kikeverjük hogy folyékony legyen, majd a kettévett tészta egyikéhez hozzádolgozzuk, hogy egyenletes kakaós tésztát kapjunk. NA! EZ A LEGPACSMAGOLÓSABB ÉS LEGIDŐIGÉNYESEBB RÉSZE A DOLOGNAK! KITARTÁS!
- a két tésztát letakarva 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
- a megkelt tésztákat külön külön 8-10 gombócra szedjük, majd letakarva pihen megint 10 percet.
- egy fehér és egy kakaós gombócot egymásra rakunk és együtt vékony ovális formára nyújtjuk.
- szorosan feltekerjük, a végeit hozzácsípkedjük a kiflihez, hogy ne nyíljon ki vagy boruljon fel a kifli sütés közben, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket, úgy, hogy az összecsípkedett alja legyen a tepsin.
- 10-15 perc pihentetés letakarva, tojással lekenjük és egy éles pengével vagy késsel mélyen bevágjuk.
- 180C-on alsó-felső sütéssel kb 20-25 perc.
Tudom, hogy a hozzám hasonló fényevő gyerekkel megáldott szülők szinte mindennapja azon telik el, hogy mit adjon enni a gyereknek, hogy ne haljon éhen....Tudom, hogy ez mennyire kimerítő, dühítő, kétségbeejtő, elszomorító tud lenni nap mint nap. Ez sem a TUTI, csak egy HÁTHA ;-) Bíztatni tudok mindenkit az elkészítésére, még akkor is, ha te fogod enni egész héten :-D
Ha nekem sikerült, neked is menni fog! Kitartás!
p
A