Make It Happy

... majdnem minden ami boldoggá tesz...

Fatörzs kifli....

2020. február 02. 16:25 - Aniko Kalman

....így indulunk a második félévnek a suliba

Akárhogy is nézzük, az elmúlt félévben nem nagyon bővült a gyerekek repertoárja az étkezés terén :-( Ami sajnos csak rajtuk múlott....Tulajdonképpen napi kihívás, főleg a nagyobbiknál, hogy mit fog enni egész nap a suliban, ami mondjuk még tápláló is. Ki kellett tehát ötleni egy olyan dolgot ami a legközelebb áll a suliban kapott tízórai-uzsonna felhozatalhoz.

További kritériumok: aránylag kicsi, se nem édes-se nem sós, legyen benne valami rost, de legfőképp első ránézésre guszta, ugyanis itt dől el minden. Ha a gyerek ránéz és az első gondolata egy nagy kérdőjel....akkor azt már vagy én eszem meg, vagy az ember vagy a kutya ;-)

A kakaós kalács jutott eszembe először, de az felszeletelve olyan "nagy", így reboot-olva a gondolatmenetet jutott eszembe a FATÖRZS KIFLI. Egy rövid felmérés otthon; a gyerekek szerint ilyen hülyeséget sosem adnak - bátorkodtam mégis nekifogni a sütésnek.

Mivel kelt tésztáról beszélünk sosem tudom eleget hangsúlyozni, hogy MINDEN HOZZÁVALÓ LEGYEN SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!

A tészta hozzávalói kb.8-10 db kiflihez:

50 dkg finomliszt átszitálva

(vagy 30dkg finomliszt és 20 dkg zabpehelyliszt - AZ ENYÉM ILYEN)
2,5 dl tej
2 dkg élesztő 

1 teáskanál cukor

8 dkg porcukor (átszitálva)

4 ek olívaolaj (vagy 5 dkg puha vaj)
1 db egész tojás
1 csipet só
2 ek holland kakaópor
kevés víz
+1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. a tejben felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral,
  2. a lisztet a porcukorral átszitáljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a csipet sót és elkezdjük összedolgozni.
  3. a felénél elkezdjük hozzáadagolni az olajat,
  4. szép fényes tésztát kell kapnunk és akkor jó, ha elválik az edény falától.
  5. kettévesszük a tésztát
  6. a kakaóport (instant nem jó) épphogy annyi vízzel kikeverjük hogy folyékony legyen, majd a kettévett tészta egyikéhez hozzádolgozzuk, hogy egyenletes kakaós tésztát kapjunk. NA! EZ A LEGPACSMAGOLÓSABB  ÉS LEGIDŐIGÉNYESEBB RÉSZE A DOLOGNAK! KITARTÁS!
  7. a két tésztát letakarva 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  8. a megkelt tésztákat külön külön 8-10 gombócra szedjük, majd letakarva pihen megint 10 percet.
  9. egy fehér és egy kakaós gombócot egymásra rakunk és együtt vékony ovális formára nyújtjuk.
  10. szorosan feltekerjük, a végeit hozzácsípkedjük a kiflihez, hogy ne nyíljon ki vagy boruljon fel a kifli sütés közben, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket, úgy, hogy az összecsípkedett alja legyen a tepsin.
  11. 10-15 perc pihentetés letakarva, tojással lekenjük és egy éles pengével vagy késsel mélyen bevágjuk.
  12. 180C-on alsó-felső sütéssel kb 20-25 perc.

 

 

Tudom, hogy a hozzám hasonló fényevő gyerekkel megáldott szülők szinte mindennapja azon telik el, hogy mit adjon enni a gyereknek, hogy ne haljon éhen....Tudom, hogy ez mennyire kimerítő, dühítő, kétségbeejtő, elszomorító tud lenni nap mint nap. Ez sem a TUTI, csak egy HÁTHA ;-) Bíztatni tudok mindenkit az elkészítésére, még akkor is, ha te fogod enni egész héten :-D

Ha nekem sikerült, neked is menni fog! Kitartás!

p

A

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://makeithappy.blog.hu/api/trackback/id/tr3315451234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása