Nagyon ritka az a hétvége amikor nem sütök valami sütit. Tulajdonképpen ilyenkor csak az a kérdés, hogy ez a nap szombat vagy vasárnap. Ma nem volt semmi előre kigondolt koncepció, sokkal inkább szerettem volna a hűtőben lévő alapanyagokból valami egyszerűt, de nagyszerűt. Az egyetlen fix dolog ami meghatározta a leendő desszertet, az nem más mint egy doboz mascarpone, ami egy ideje már ott árválkodott a hűtőben.
Ha pedig mascarpone; akkor elsőre ilyen habos-krémes cucc jut az ember eszébe, amire épp most nem vágytunk :-S
Mivel mi itthon nagyon szeretjük a gyúrt vagy kelt tésztákat, gondoltam franciásra veszem a dolgot; legyen GALETTE! Ok! De én eddig ezt gyümölccsel csináltam :-S
Semmi baj, most alátolunk egy kis mascarpone-t is, lesz ami lesz alapon. Legrosszabb esetben beviszem a munkahelyre :-D:-D
Hozzávalók (2 db kb. 20 cm átmérőjű pitéhez):
170gr búzaliszt
80gr rizsliszt vagy zabpehelyliszt
1 csapott evőkanál cukor (porcukor jobb, viszont el is hagyható)
170 gr hideg vaj
csipet só
pár evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
200-250gr mascarpone
1 tojás
50gr porcukor
maréknyi bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott is, csak előtte kicsit engedjük ki)
Elkészítés:
1. A tészta száraz hozzávalóit belemérjük a tálba, amit a hideg vajjal összemorzsolunk.
2. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet és egy gombóccá gyúrjuk (3-4 kanálnyi biztos hogy elég lesz, több nem kell). 1-2 órára mehet a hűtőbe. A tésztát előtte való nap is elkészíthetjük.
3. A pihentetés után két részre vesszük a tésztát és két kb. 20-20cm kört nyújtunk belőle. Javaslom, hogy kivajazott-kilisztezett piteformákba (ha nincs, akkor mehet tortaformába is) rakjátok a tésztát úgy, hogy túllógjon a peremén.
4. a tojást a mascarpone-val és a cukorral alaposan kikeverjük, és a két pite tésztát megtöltjük vele fele-fele arányban.
5. A lecsöpögtetett, fagyasztott gyümölcsöt egy evőkanál pudingporral vagy búzaliszttel vagy porcukorral átkavarjuk, hogy feligya a maradék nedvességet és azt is szétosztjuk a két pitére.
6. Az így megtöltött piték széleit összecsípkedve ráhajtjuk a töltelékre, hogy szép pereme legyen.
7. Lekenjük a tészta peremét tojással, majd előmelegített 180C-os sütőben, alsó-felső sütéssel aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt.
Mivel nekem marhára nem volt kedvem mosogatni pluszban, így egy sütőpapíros gáztepsin csináltam az egész műveletet, amit nem ajánlok senkinek, kivétel a profiknak, akik képesek a félidőben kifolyó mascarponét kordában tartani.
A végeredmény az esztétikai hibákon kívül tökéletes lett; egy baj van, sajna még másfél hétig nem mehetek konditerembe a hátam miatt ezért én nem falhatok be belőle :-(
Ha nekem sikerült, neked is menni fog! Kitartás!
p
A